Smart Mobility

Smart Mobility is een verzamelnaam voor veel oplossingen – vaak technisch gedreven – om het verkeer efficiënter, veiliger en schoner te  maken. De nieuwe Smart Mobility ontwikkelingen bieden kansen voor weggebruikers maar ook voor wegbeheerders. 

Nederland wil zich profileren als koploper op het gebied van Smart Mobility. Binnen dit werkveld volgen de ontwikkelingen zich in hoog tempo op. Of het nu gaat om ITS (Intelligente Transport Systemen) ontwikkelingen zoals zelfrijdende voertuigen, driving assistence systemen of zogenaamde connected voertuigen, binnen verschillende grote programma’s zoals Beter Benutten en Praktijk Proef Amsterdam worden nieuwe systemen en diensten ontwikkeld en beproefd om mobiliteitsproblemen op te lossen.

Binnen Smart Mobility is een duidelijke ontwikkeling te zien van connected voertuigen naar zogenaamde coöperatieve systemen waarbij in twee richtingen wordt gecommuniceerd tussen voertuigen en wegkantsystemen. Daarnaast komen er steeds meer systemen op de markt die rijtaken kunnen overnemen als de - eerste prille - ontwikkeling van autonome voertuigen.

Smart Mobility is de verzamelnaam voor het slim, en bewust reizen. Enerzijds bevat dit een technisch aspect door bijvoorbeeld het intelligenter maken van auto’s en infrastructuur en die met elkaar laten communiceren. Aan de andere kant is dat het beter uitwisselen van informatie over mobiliteitsmodaliteiten, zodat je op een slimmere manier omgaat met bestaande mobiliteitsoplossingen

Voorbeelden van werkzaamheden:

  1. Ondersteunen bij het realiseren van nieuwe Smart Mobility diensten zoals prioritering van Openbaar Vervoer (Pilots) bij de nieuwe iVRI’s.
  2. Begeleiden van programma's waarbij data van verschillende modaliteiten - middels standaardisatie - bij elkaar gebracht moet worden. 
  3. Wij helpen u data (bijvoorbeeld data top 8 Beter Benutten) beschikbaar te maken voor marktpartijen om nieuwe diensten mogelijk (of beter) te maken.
Ronnie Quaink

Ronnie Quaink

Teamleider Smart Mobility Enschede

Samen nieuwe, slimme mobiliteitssystemen ontwikkelen en beproeven

Ronnie is sociaal, prettig in de omgang en gaat graag met u in gesprek over wat ITS voor u kan betekenen. Pragmatisch, doelgericht en respectvol samenwerken staat bij Ronnie voorop.

Meer over Ronnie Quaink

Andere betrokken collega's:

Michiel Doelman Ronnie Poorterman

Relevante projecten

Op het gebied van Smart Mobility

Toegang tot de stad slim geregeld

Nieuws

16 apr
Ronny Berning Door

Ronny Berning

Toegang tot de stad slim geregeld

Om de leefbaarheid en veiligheid in binnensteden te verbeteren, kiezen steeds meer gemeenten voor slimme stadstoegang. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van slimme camera’s, al dan niet in combinatie met beweegbare paaltjes. Een terugkerende discussie is: wie mag er wél in, en wie niet? Hierin spelen bereikbaarheid, handhaafbaarheid, en politieke keuzes een grote rol. Transparantie en communicatie zijn essentieel om draagvlak te behouden. Om slimme stadstoegang goed te implementeren en te laten functioneren is een integrale aanpak vereist.

Lees verder
We vieren één jaar aan de Nieuwegracht!

Nieuws

14 mar
Michiel Doelman Door

Michiel Doelman

We vieren één jaar aan de Nieuwegracht!

Vandaag staan we stil bij een bijzonder moment: het is precies een jaar geleden dat Keypoint Consultancy de deuren opende aan de Nieuwegracht 24A in Utrecht. Na een mooie tijd aan de Ganzenmarkt, vonden we hier een nieuwe thuisbasis waar we met veel energie werken aan slimme mobiliteitsoplossingen.

Lees verder
Digitaal Informatie Bericht inzetten? De Richtlijn DIB’s helpt jou daarbij

Project

13 jan
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

Digitaal Informatie Bericht inzetten? De Richtlijn DIB’s helpt jou daarbij

Het Landelijk Verkeers Management Beraad (LVMB) roept gemeenten en provincies op om ervaring op te doen met de inzet van Digitaal Informatie Bericht (DIB) en de daartoe opgestelde Richtlijn DIB’s. De richtlijn geeft wegbeheerders hierbij praktische handvatten. De DIB-richtlijn is opgesteld door Keypoint.

Lees verder

Onze mensen

Drijfveren lopen uiteen, de passie is de gemeenschappelijke deler.