Afstudeerscriptie Daan de Wit: BRT in Nederland

Afstudeerscriptie Daan de Wit: BRT in Nederland

04 dec 2023

Tussen april en juli van 2023 heb ik bij Keypoint het genoegen gehad om mijn Bachelor afstudeeropdracht uit te voeren, waardoor ik kon afstuderen van de studie Civiele Techniek aan de Universiteit Twente. Het onderzoek dat ik heb gedaan is genaamd: “A framework for the proposal of Bus Rapid Transit in the Netherlands.”
Bus Rapid Transit (BRT) is een openbaar vervoerssysteem dat gebruikmaakt van bussen die doorgaans op aparte rijstroken rijden en met een hoge frequentie opereren. Een essentieel kenmerk van het BRT-systeem is dat de bus tijdens de rit prioriteit geniet.

BRT is een relatief onbekende vorm van openbaar vervoer in Nederland. Terwijl het hier in Nederland goede oplossingen voor de toenemende mobiliteit kan bieden. BRT is een OV vorm die relatief goedkoop is vergeleken met spoorgebonden oplossingen, terwijl de vervoerskwaliteit vergelijkbaar is.

In mijn onderzoek heb ik een framework opgesteld dat aan de hand van verschillende datasets, zoals populatie en werkgelegenheid, bepaalt waar een BRT route levensvatbaar zou kunnen zijn.  Dit framework heb ik zo in elkaar gezet zodat het makkelijk op verschillende schaalniveaus gebruikt kan worden en automatisch potentiële routes op een mooie manier visualiseert en rangschikt.

Het framework maakt gebruik van een zwaartekrachtmodel en kijkt ook naar huidige OV-verbindingen. Dit betekent dat als er bijvoorbeeld al een goede spoorverbinding ligt deze verbinding buiten beschouwing gelaten wordt. De lijnen met de meeste potentie volgens het model zijn verder uitgewerkt door indicatief te kijken naar de mogelijkheden van ruimtelijke inpassing.

Tijdens dit proces heb ik veel geleerd over mezelf, programmeren en hoe het is om elke dag op een kantoor te werken. Ik ben dan ook dankbaar dat ik bij Keypoint de kans heb gekregen onderzoek uit te voeren, en heb er zin in om in de toekomst hier te blijven werken als projectmedewerker.

Als u mijn volledige thesis wilt lezen, kunt u hier terecht:https://essay.utwente.nl/96553/

 

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Anti-spam
Typ bovenstaande code over.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

We vieren één jaar aan de Nieuwegracht!

Nieuws

14 mrt
Michiel Doelman Door

Michiel Doelman

We vieren één jaar aan de Nieuwegracht!

Vandaag staan we stil bij een bijzonder moment: het is precies een jaar geleden dat Keypoint Consultancy de deuren opende aan de Nieuwegracht 24A in Utrecht. Na een mooie tijd aan de Ganzenmarkt, vonden we hier een nieuwe thuisbasis waar we met veel energie werken aan slimme mobiliteitsoplossingen.

Lees verder
Samen bouwen aan een sterk en inclusief ov-netwerk voor de corridor Zwolle-Meppel

Project

05 mrt
Justin van Steijn Door

Justin van Steijn

Samen bouwen aan een sterk en inclusief ov-netwerk voor de corridor Zwolle-Meppel

Samen met gemeenten, provincie Overijssel en vervoerder EBS werkte Keypoint aan een toekomstbestendig ov-netwerk voor de corridor Zwolle-Meppel. Met een gezamenlijke visie en een afweegkader gericht op maatschappelijke impact is een voorkeursnetwerk bepaald. Het resultaat: een concreet plan van aanpak voor de implementatie.

Lees verder
Waarom een Mobiliteitsprogramma van Eisen (MPvE) onmisbaar is

Nieuws

26 feb
Patrick van Soest Door

Patrick van Soest

Waarom een Mobiliteitsprogramma van Eisen (MPvE) onmisbaar is

De mobiliteitstransitie en de druk op de leefbaarheid in steden vragen om slimme en duurzame oplossingen. Bij gebiedsontwikkelingen is het daarom belangrijk om mobiliteit als integraal onderdeel van de planvorming vooraf mee te nemen. Het Mobiliteitsprogramma van Eisen (MPvE) is hierin een waardevol hulpmiddel. Het helpt bij het concretiseren van ambities van jouw gemeente en zorgt ervoor dat mobiliteitsoplossingen goed aansluiten bij de ruimtelijke context en de behoeften van toekomstige gebruikers.

Lees verder