Afstudeerscriptie Helen de Sain: Crowd-Source data voor verkeerscentrales

Afstudeerscriptie Helen de Sain: Crowd-Source data voor verkeerscentrales

05 dec 2023

“Kan Crowd-Sourced data gebruikt worden in het Incident-Management proces in verkeerscentrales van Rijkswaterstaat?” Deze vraag heeft Helen de Sain willen beantwoorden tijdens haar stage bij Keypoint.

Ons verkeer op de snelwegen in Nederland wordt overzien door vijf verkeerscentrales van Rijkswaterstaat die zijn verspreid over het land. Vanuit deze locaties wordt het verkeer goed in de gaten gehouden om de veiligheid en doorstroming te bewaken.

De Nederlandse overheid heeft de ambitie om het wegennetwerk veiliger te maken door de werkprocessen in deze centrales te versnellen bij verkeersincidenten. Als er op de snelweg een incident plaatsvindt, is het noodzakelijk dat wegbeheerders snel kunnen reageren met de juiste informatie om beslissingen te maken over het sturen van een weginspecteur, bergingsbedrijf en het beveiligen van de incidentlocatie.

Crowd-sourced data heeft potentie in situaties wanneer een weggebruiker niet in staat is om de autoriteiten te waarschuwen en er geen verkeerscamera’s aanwezig zijn. Hier kan crowd-sourced data worden gebruikt om sneller een beeld te krijgen van een incident aangezien deze data in veel gevallen sneller is dan meldingen via de meldkamer.

Toch moet er goed rekening worden gehouden met de betrouwbaarheid van de data die wordt gebruikt. Iedere gebruiker van een crowd-sourced data platform kan een crows-sourced melding maken. Daarnaast behandelt ieder platforms de data anders.

Op dit moment kan crowd-sourced echter goed worden ingezet als hulpmiddel bij het Incident-Management proces van een verkeerscentrale. Daarom is een systeem ontwikkeld dat informatie op een goed te lezen manier laat zien aan wegverkeersleiders in de verkeerscentrale. Dit systeem kan veel toegevoegde waarde bieden aan het versnellen van het Incident-Management proces.

Uit dit onderzoek is een proof of concept ontstaan. Dit is een dashboard waar crowd-sourcemeldingen op binnenkomen, en waar extra verkeersdata wordt weergegeven zodat de wegverkeersleider sneller en beter meldingen kan beoordelen. Het dashboard is ontwikkeld met informatie onder andere afkomstig vanuit Verkeerscentrale Noordoost Nederland en heeft als input geclusterde meldingen van de IM-backbone ontwikkeld door NDW.

Het onderzoek resulteerde in een proof of concept:

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Anti-spam
Typ bovenstaande code over.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

We vieren één jaar aan de Nieuwegracht!

Nieuws

14 mrt
Michiel Doelman Door

Michiel Doelman

We vieren één jaar aan de Nieuwegracht!

Vandaag staan we stil bij een bijzonder moment: het is precies een jaar geleden dat Keypoint Consultancy de deuren opende aan de Nieuwegracht 24A in Utrecht. Na een mooie tijd aan de Ganzenmarkt, vonden we hier een nieuwe thuisbasis waar we met veel energie werken aan slimme mobiliteitsoplossingen.

Lees verder
Samen bouwen aan een sterk en inclusief ov-netwerk voor de corridor Zwolle-Meppel

Project

05 mrt
Justin van Steijn Door

Justin van Steijn

Samen bouwen aan een sterk en inclusief ov-netwerk voor de corridor Zwolle-Meppel

Samen met gemeenten, provincie Overijssel en vervoerder EBS werkte Keypoint aan een toekomstbestendig ov-netwerk voor de corridor Zwolle-Meppel. Met een gezamenlijke visie en een afweegkader gericht op maatschappelijke impact is een voorkeursnetwerk bepaald. Het resultaat: een concreet plan van aanpak voor de implementatie.

Lees verder
Digitalisering mobiliteitsdata in Noord-Holland en Flevoland: Hoe blijft data up to date?

Project

11 nov
Liesbeth Knap Door

Liesbeth Knap

Digitalisering mobiliteitsdata in Noord-Holland en Flevoland: Hoe blijft data up to date?

Keypoint organiseerde voor het RDT Noord-Holland en Flevoland inspiratiesessies over borging van mobiliteitsdata. Nu de meeste wegbeheerders data hebben aangeleverd, is het belangrijk dat deze actueel blijven. Maar hoe regel je dat? In een discussie kwamen verschillende voorbeelden aan bod.

Lees verder