Data uit voertuigen, verkenning met wegbeheerders

Data uit voertuigen, verkenning met wegbeheerders

15 okt 2019

Het belang van data als bron voor het opstellen en monitoren van verkeer- en vervoerbeleid en voor de uitvoering van wegbeheer neemt sterk toe. Terwijl voorheen weggebonden meetsystemen domineerden, zijn de afgelopen jaren de mobiele telefoons een belangrijke databron geworden. Een nieuw databron doet nu zijn intrede: de vele sensoren die in hedendaagse voertuigen aanwezig zijn. En omdat steeds meer voertuigen ‘connected’ zijn (via het internet verbonden met de fabrikant), kunnen deze sensoren real-time data-informatie leveren over het voertuig, over de bestuurders van het voertuig en de omgeving waar het voertuig zich bevindt.

Maar wat zijn nu precies de kansen? En hoe kijken wegbeheerders daar tegenaan? In opdracht van NDW onderzochten wij dit. In gesprekken met wegbeheerders kwamen we tot antwoorden op de volgende vragen:

  • Wat zijn mogelijke toepassingen voor data uit voertuigen op het gebied van verkeersveiligheid, verkeersmanagement en assetmanagement? Welke toepassingen worden door de wegbeheerders als meest kansrijk gezien?
  • Wat is de huidige stand van zaken bij wegbeheerders? Welke werkprocessen op het gebied van verkeersveiligheid, verkeersmanagement en assetmanagement moeten aangepast worden of opnieuw worden ontworpen om de impact van data uit voertuigen te vergroten?
  • Welke vragen, onduidelijkheden en aandachtspunten moeten worden geagendeerd voor verdere uitwerking?
  • Welke rol in de implementatie en dataverwerking van data uit voertuigen wordt door de wegbeheerders gezien voor NDW?
  • Wat zijn de eerstvolgende te nemen stappen? Hoe ziet de ‘roadmap implementatie data uit voertuigen’ eruit?

Wegbeheerders zijn enthousiast over de (toekomstige) mogelijkheden van data uit voertuigen, maar ze zijn nog wel zoekend. Het is een nieuw en nog onbekend onderwerp. Daarom is het belangrijk om concreet ervaring op te gaan doen met deze nieuwe databron, en om te onderzoeken welke impact het gebruik heeft op de werkprocessen. Het is daarbij zinvol om dit gezamenlijk te doen. Een kopgroep van enthousiaste wegbeheerders gaat hier mee aan de slag, met in de hand ‘de wensenlijst / de roadmap’ uit de verkenning. De komende jaren gaan we hier nog veel van horen.

Het onderzoeksrapport ‘Data uit voertuigen – verkenning met wegbeheerders’, opgesteld door Keypoint Consultancy en RHDHV in opdracht van NDW, is opvraagbaar bij NDW.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Anti-spam
Typ bovenstaande code over.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

We vieren één jaar aan de Nieuwegracht!

Nieuws

14 mrt
Michiel Doelman Door

Michiel Doelman

We vieren één jaar aan de Nieuwegracht!

Vandaag staan we stil bij een bijzonder moment: het is precies een jaar geleden dat Keypoint Consultancy de deuren opende aan de Nieuwegracht 24A in Utrecht. Na een mooie tijd aan de Ganzenmarkt, vonden we hier een nieuwe thuisbasis waar we met veel energie werken aan slimme mobiliteitsoplossingen.

Lees verder
Samen bouwen aan een sterk en inclusief ov-netwerk voor de corridor Zwolle-Meppel

Project

05 mrt
Justin van Steijn Door

Justin van Steijn

Samen bouwen aan een sterk en inclusief ov-netwerk voor de corridor Zwolle-Meppel

Samen met gemeenten, provincie Overijssel en vervoerder EBS werkte Keypoint aan een toekomstbestendig ov-netwerk voor de corridor Zwolle-Meppel. Met een gezamenlijke visie en een afweegkader gericht op maatschappelijke impact is een voorkeursnetwerk bepaald. Het resultaat: een concreet plan van aanpak voor de implementatie.

Lees verder
Digitalisering mobiliteitsdata in Noord-Holland en Flevoland: Hoe blijft data up to date?

Project

11 nov
Liesbeth Knap Door

Liesbeth Knap

Digitalisering mobiliteitsdata in Noord-Holland en Flevoland: Hoe blijft data up to date?

Keypoint organiseerde voor het RDT Noord-Holland en Flevoland inspiratiesessies over borging van mobiliteitsdata. Nu de meeste wegbeheerders data hebben aangeleverd, is het belangrijk dat deze actueel blijven. Maar hoe regel je dat? In een discussie kwamen verschillende voorbeelden aan bod.

Lees verder