Datagedreven beheer

Datagedreven beheer

18 sept 2019
Hoe kan data behulpzaam zijn in het beheer van de openbare ruimte. Om dit te onderzoeken is in de gemeente Zwolle een pilot gestart waarbij wordt onderzocht hoe data kan bijdragen aan het onderhoud van verkeersborden. Drie wagens van ROVA die reeds in de stad rondrijden zijn hiertoe uitgerust met camera’s.

Beter functioneren met behulp van data

Deze camera’s gaan de verkeersborden in de stad controleren. Zijn de borden nog schoon en leesbaar, staan ze nog op de juiste plek, zijn ze nog heel, moeten ze vervangen of verwijderd worden e.d. Doel is om de stad Zwolle nog beter laten functioneren met behulp van data en slimme technologie. In deze Pilot werkt Zwolle samen met ROVA en Cyclomedia.

Voorafgaand aan de Pilot had de gemeente geen gestructureerd proces om de status van de verkeersborden te controleren. Het vervangen of schoonmaken van de borden wordt nu uitgevoerd zodra een medewerker van de gemeente of van ROVA of een bewoner dit signaleert en meldt.

Deze nieuwe manier van werken draagt bij aan het doel om de beheerprocessen van de gemeente meer data-gedreven te maken. Op deze manier weet Zwolle beter wat er speelt in de stad, wordt efficiënter ingesprongen op situaties in de stad, wordt sneller gehandeld, beter gestuurd en wordt het beheer beter ondersteund.

Onderzoek naar vervolg
Tijdens de pilot wordt naast de herkenning van (de status van) verkeersborden, ook onderzocht hoe de automatische herkenning een vervolg kan krijgen in de organisatieprocessen. Daarbij wordt bekeken of de pilot breder wordt opgeschaald (meer voertuigen) en welke beheerinformatie mogelijk ook automatisch uit de beelden kan worden gehaald, denk bijvoorbeeld aan afval naast containers. plasvorming of losliggende stoeptegels.

Privacy is een belangrijk aspect, er wordt daarom zorgvuldig met de privacy omgegaan. De gemaakte beelden worden geanonimiseerd door gezichten en kentekens te blurren. Hierdoor zijn mensen en voertuigen niet meer herkenbaar.

Keypoint is de projectleider van deze pilot namens de gemeente Zwolle.
Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Anti-spam
Typ bovenstaande code over.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Waarom een Mobiliteitsprogramma van Eisen (MPvE) onmisbaar is

Nieuws

26 feb
Patrick van Soest Door

Patrick van Soest

Waarom een Mobiliteitsprogramma van Eisen (MPvE) onmisbaar is

De mobiliteitstransitie en de druk op de leefbaarheid in steden vragen om slimme en duurzame oplossingen. Bij gebiedsontwikkelingen is het daarom belangrijk om mobiliteit als integraal onderdeel van de planvorming vooraf mee te nemen. Het Mobiliteitsprogramma van Eisen (MPvE) is hierin een waardevol hulpmiddel. Het helpt bij het concretiseren van ambities van jouw gemeente en zorgt ervoor dat mobiliteitsoplossingen goed aansluiten bij de ruimtelijke context en de behoeften van toekomstige gebruikers.

Lees verder
Keypoint ondersteunt de gemeente Almelo bij de ontwikkeling van XL Businesspark 2

Project

27 jun
Patrick van Soest Door

Patrick van Soest

Keypoint ondersteunt de gemeente Almelo bij de ontwikkeling van XL Businesspark 2

Met XL Bussinespark 2 wil Almelo nieuw ondernemerschap aantrekken. Hierbij wenst de gemeente dat de activiteiten op het nieuwe businesspark goed gebruik maken van de beschikbare ruimte. Keypoint ondersteunt de gemeente met een gericht mobiliteitsplan.

Lees verder
Deelmobiliteit in Enschede: Waar zijn we, en waar gaan we naartoe?

Project

22 mrt
Ramon Kienhuis Door

Ramon Kienhuis

Deelmobiliteit in Enschede: Waar zijn we, en waar gaan we naartoe?

Hoe verschillen ritpatronen tijdens de verschillende spitsperiodes? Welke hubs hebben een grotere vraag dan aanbod? Keypoint ondersteunt de gemeente Enschede met het analyseren van de deelmobiliteit in Enschede.

Lees verder