De maximumsnelheid op je navigatie-app: betrouwbaar of niet?

De maximumsnelheid op je navigatie-app: betrouwbaar of niet?

14 jan 2021

Verlagen maximumsnelheid

Het verlagen van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur op de snelwegen overdag draagt bij aan het aanpakken van de stikstofproblematiek. Het brengt voor navigatie-apps echter een nieuwe uitdaging met zich mee. Overdag geldt nu namelijk een andere snelheid dan ’s avonds en ’s nachts. En hoe zorg je er nu voor dat de app op elk tijdstip de juiste snelheid weergeeft?

Navigatieapps

Dit is de vraag die Rijkswaterstaat, als beheerder van het snelwegennetwerk, zichzelf ook stelde. Want welke serviceproviders en navigatiediensten slagen erin (en welke niet) om de verlaging van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur overdag goed door te geven? Keypoint heeft dit onderzocht.

Resultaten

Door middel van een steekproef zijn zeven veelgebruikte navigatie-apps getest. En wat bleek? Slechts twee van de zeven apps, Sygic (betaalde Premiumversie) en TomTom Go, wisten de geldende snelheden correct weer te geven. De overige apps hebben dus nog wel wat werk aan de winkel! Het bleek overigens wel dat vrijwel alle apps een snelheidsverandering wel goed weergaven op locaties waar de snelheidsverandering altijd hetzelfde is, zoals bijvoorbeeld in scherpe bochten. Een veranderende snelheidsweergave op spitsstroken daarentegen, dat bleek voor alle apps een uitdaging. Kortom: nog ruimte voor verbetering!

In een eerder onderzoek hebben we de app Flitsmeister al eens onderzocht, die met die reden ook buiten dit onderzoek gebleven is. Meer weten over een van deze onderzoek of de resultaten? Wij praten u graag bij!

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Anti-spam
Typ bovenstaande code over.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

We vieren één jaar aan de Nieuwegracht!

Nieuws

14 mrt
Michiel Doelman Door

Michiel Doelman

We vieren één jaar aan de Nieuwegracht!

Vandaag staan we stil bij een bijzonder moment: het is precies een jaar geleden dat Keypoint Consultancy de deuren opende aan de Nieuwegracht 24A in Utrecht. Na een mooie tijd aan de Ganzenmarkt, vonden we hier een nieuwe thuisbasis waar we met veel energie werken aan slimme mobiliteitsoplossingen.

Lees verder
Samen bouwen aan een sterk en inclusief ov-netwerk voor de corridor Zwolle-Meppel

Project

05 mrt
Justin van Steijn Door

Justin van Steijn

Samen bouwen aan een sterk en inclusief ov-netwerk voor de corridor Zwolle-Meppel

Samen met gemeenten, provincie Overijssel en vervoerder EBS werkte Keypoint aan een toekomstbestendig ov-netwerk voor de corridor Zwolle-Meppel. Met een gezamenlijke visie en een afweegkader gericht op maatschappelijke impact is een voorkeursnetwerk bepaald. Het resultaat: een concreet plan van aanpak voor de implementatie.

Lees verder
Digitalisering mobiliteitsdata in Noord-Holland en Flevoland: Hoe blijft data up to date?

Project

11 nov
Liesbeth Knap Door

Liesbeth Knap

Digitalisering mobiliteitsdata in Noord-Holland en Flevoland: Hoe blijft data up to date?

Keypoint organiseerde voor het RDT Noord-Holland en Flevoland inspiratiesessies over borging van mobiliteitsdata. Nu de meeste wegbeheerders data hebben aangeleverd, is het belangrijk dat deze actueel blijven. Maar hoe regel je dat? In een discussie kwamen verschillende voorbeelden aan bod.

Lees verder