Doetinchem zet fietskoers uit
Patrick Duwel
Patrick Duwel
Directeur

Doetinchem zet fietskoers uit

24 apr 2020

De gemeente Doetinchem heeft de ambitie uitgesproken om de fietsbereikbaarheid verder te stimuleren. Ze wil daarom op korte termijn bestaande verbindingen verbeteren en op lange termijn inspelen op ontwikkelingen als fietssnelwegen. Om de Doetinchemse koers te bepalen is inzicht nodig in de actuele situatie. Keypoint voert daarom op verzoek van de gemeente een onderzoek uit, waarbij we in een aantal stappen tot een geactualiseerd beeld komen.

Startpunt bepalen
We gaan aan de slag door op basis van onder andere de mobiliteitsvisie en het wegencategoriseringsplan een eerste versie van de situatie in kaart te brengen. Zo worden de belangrijkste herkomsten en bestemmingen in beeld gebracht en verbonden aan de infrastructuur, waardoor het fietsnetwerk zichtbaar wordt. Dit startpunt laten we door stakeholders en bewoners toetsen en aanvullen.

Stakeholders aan het woord
Tijdens werksessies wilden we in gesprek gaan met interne en externe stakeholders, zoals projectleiders, wijkregisseurs, de Fietsersbond en dorpsraden. Ten tijde van corona is dit niet verantwoord en moesten we de werkwijze aanpassen. In goed overleg met de opdrachtgever hebben we besloten de inbreng daarom digitaal te gaan verzamelen. Denk hierbij aan informatie over de staat van de infrastructuur, gebruik van het netwerk en verbeterpunten.

Doetinchem spreekt
Ook de bewoners van gemeente Doetinchem worden betrokken. Via het inwonerspanel ‘Doetinchem Spreekt’ vragen we hun mening over het fietsnetwerk en de infrastructuur. Bijvoorbeeld welk cijfer het fietsen in Doetinchem verdient. Ook stellen we een aantal vragen – zoals waar ontbrekende schakels in het netwerk zijn – en vragen we naar verbeterpunten én naar positieve punten.

Het resultaat; digitale kaarten
Met behulp van Geografische Informatie systemen (GIS) verwerken we de uitkomsten in verschillende kaartlagen, bijvoorbeeld het fietsnetwerk en de ontbrekende schakels. Door de kaartlagen te combineren, ontstaat er een beeld van de actuele situatie. Begeleid met een bondige rapportage wordt zo direct duidelijk waar het goed gaat en waar het knelt.

Met dit onderzoek in de hand kan gemeente Doetinchem concrete maatregelen voorleggen aan de gemeenteraad. De maatregelen worden vervolgens opgenomen in een uitvoeringsagenda Mobiliteit, waar de fiets een structurele plaats inneemt.

Wilt u ook weten hoe de fietsbereikbaarheid in uw gemeente ervoor staat? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder.  

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Anti-spam
Typ bovenstaande code over.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

We vieren één jaar aan de Nieuwegracht!

Nieuws

14 mrt
Michiel Doelman Door

Michiel Doelman

We vieren één jaar aan de Nieuwegracht!

Vandaag staan we stil bij een bijzonder moment: het is precies een jaar geleden dat Keypoint Consultancy de deuren opende aan de Nieuwegracht 24A in Utrecht. Na een mooie tijd aan de Ganzenmarkt, vonden we hier een nieuwe thuisbasis waar we met veel energie werken aan slimme mobiliteitsoplossingen.

Lees verder
De toekomst van de fiets: Ruimte maken voor diversiteit 

Nieuws

10 mrt
Frits de Haan Door

Frits de Haan

De toekomst van de fiets: Ruimte maken voor diversiteit 

De fiets biedt tal van voordelen die het een aantrekkelijk vervoermiddel maakt. Mede door de komst van steeds meer typen aangepaste fietsen is fietsen relatief makkelijk en toegankelijk voor mensen van alle leeftijden en achtergronden. Tegelijkertijd vormt zich ook het beeld dat hierdoor nieuwe problemen ontstaan. De verscheidenheid aan fietsen wordt groter, waarbij verschillen in massa, breedte, en snelheid soms problemen opleveren, bijvoorbeeld op de vaak smalle fietspaden. In dit artikel duiken we in de oorzaken, bijkomstige problemen en mogelijke oplossingen.

Lees verder
Stijn onderzoekt: kengetallen effecten fietssnelwegen

Project

28 feb
Ramon Kienhuis Door

Ramon Kienhuis

Stijn onderzoekt: kengetallen effecten fietssnelwegen

Fietssnelwegen zijn mede aangelegd als alternatief voor de auto om congestie te verminderen. Fietsen biedt echter veel meer voordelen dan alleen het terugdringen van congestie. Wie fietst, verbetert zijn eigen gezondheid. Daarnaast zorgt een modal shift voor een vermindering van uitstoot, wat op zijn beurt weer een positief effect heeft op de volksgezondheid. De vraag die Stijn bezighield was: hoe breng je deze effecten goed in kaart?

Lees verder