Looproutes en beleving

Looproutes en beleving

09 jul 2020

De afgelopen periode heeft student Jort Heuver van de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling en Mobiliteit aan Hogeschool Windesheim bij ons zijn onderzoeksstage uitgevoerd. Jort heeft zich bezig gehouden met de optimalisatie van looproutes in verschillende steden. Zijn focus lag op de optimalisatie van de beleving van deze looproutes.

Jort heeft onderzocht wat kenmerkend is voor drie categorieën looproutes: efficiënt, cultuur en vitaliteit. Hiervoor voerde hij eerst een literatuuronderzoek uit, waaruit bleek welke elementen en aspecten kenmerkend zijn voor de looproutes van deze categorieën. Deze elementen en aspecten heeft Jort samengevat in een drietal afwegingskaders. Deze afwegingskaders, voor elke categorie één, dienen als leidraad bij het ontwerpen van looproutes.

Praktijkonderzoek betekent direct onderzoeksresultaten direct toepassen. Jort heeft de afwegingskaders daarom toegepast op looproutes van station naar stadscentrum in verschillende steden. Daarvoor deelde hij de looproutes op in segmenten en per segment gebruikte hij het afwegingskader om te beoordelen wat voldoet en welke verbeterpunten mogelijk zijn. Hieruit kwamen verbeterpunten naar voren die in een visualisatie zijn weergegeven. De visualisaties dienen als inspiratiebron voor ontwerpers.

De afwegingskaders zijn erg nuttig voor gemeentes en/of wegbeheerders en kunnen bij het ontwerpen van looproutes net dat extraatje geven waardoor looproutes nog aantrekkelijker worden!

Corona

Jort heeft stagelopen in Coronatijd als kans aangegrepen om verder aan te sluiten bij de actualiteit. Voetgangers worden steeds belangrijker, ook in tijden van Corona. Dit onderzoek kan goed bijdragen aan het bereikbaar houden van de binnenstad en tegelijk de 1,5 meter onder bezoekers te waarborgen.

Met drie verschillende routes naar het centrum, de efficiënte, vitale en culturele route, worden bezoekers verschillende opties aangeboden. In plaats van alle bezoekers door één kanaal naar het centrum te laten gaan, zijn de stromen nu over drie opties te verdelen. Zo is het op alle routes rustiger en kunnen voetgangers afstand houden.
Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Anti-spam
Typ bovenstaande code over.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

We vieren één jaar aan de Nieuwegracht!

Nieuws

14 mrt
Michiel Doelman Door

Michiel Doelman

We vieren één jaar aan de Nieuwegracht!

Vandaag staan we stil bij een bijzonder moment: het is precies een jaar geleden dat Keypoint Consultancy de deuren opende aan de Nieuwegracht 24A in Utrecht. Na een mooie tijd aan de Ganzenmarkt, vonden we hier een nieuwe thuisbasis waar we met veel energie werken aan slimme mobiliteitsoplossingen.

Lees verder
Digitaal Informatie Bericht inzetten? De Richtlijn DIB’s helpt jou daarbij

Project

13 jan
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

Digitaal Informatie Bericht inzetten? De Richtlijn DIB’s helpt jou daarbij

Het Landelijk Verkeers Management Beraad (LVMB) roept gemeenten en provincies op om ervaring op te doen met de inzet van Digitaal Informatie Bericht (DIB) en de daartoe opgestelde Richtlijn DIB’s. De richtlijn geeft wegbeheerders hierbij praktische handvatten. De DIB-richtlijn is opgesteld door Keypoint.

Lees verder
Digitalisering mobiliteitsdata in Noord-Holland en Flevoland: Hoe blijft data up to date?

Project

11 nov
Liesbeth Knap Door

Liesbeth Knap

Digitalisering mobiliteitsdata in Noord-Holland en Flevoland: Hoe blijft data up to date?

Keypoint organiseerde voor het RDT Noord-Holland en Flevoland inspiratiesessies over borging van mobiliteitsdata. Nu de meeste wegbeheerders data hebben aangeleverd, is het belangrijk dat deze actueel blijven. Maar hoe regel je dat? In een discussie kwamen verschillende voorbeelden aan bod.

Lees verder