Digitaal Informatie Bericht inzetten? De Richtlijn DIB’s helpt jou daarbij

Digitaal Informatie Bericht inzetten? De Richtlijn DIB’s helpt jou daarbij

13 jan 2025

Het Landelijk Verkeers Management Beraad (LVMB) roept gemeenten en provincies op om ervaring op te doen met de inzet van Digitaal Informatie Bericht (DIB) en de daartoe opgestelde Richtlijn DIB’s. De richtlijn geeft wegbeheerders hierbij praktische handvatten. Hiermee kunnen ze DIB's toepassen in regelscenario's, als onderdeel van hun verkeersmanagement. De DIB-richtlijn is opgesteld door Keypoint in opdracht van de LVMB Thematafel Infra van de Toekomst.

Wat is een DIB? 

Een DIB is een in-car bericht dat weggebruikers informeert over actuele verstoringen, wegafsluitingen of omleidingen. Het biedt directe handelingsperspectieven, zoals een route-advies, en wordt getoond in navigatieapps zoals Flitsmeister en Waze. De DIB is bedoeld voor niet-navigerende weggebruikers. Dit zijn mensen die een navigatieapp gebruiken, maar geen bestemming invoeren.  

Wat staat er in de richtlijn? 

De Richtlijn DIB’s helpt wegbeheerders om DIB's op te stellen en klaar te zetten. Dit doen zij in de tool Diego van NDW. De richtlijn geeft aan: 

  • In welke situaties een DIB wordt toegepast  

  • Waarop te letten bij het gebruik van een DIB 

  • Hoe invulling te geven aan de DIB tekst 

De echte waarde van de richtlijn moet blijken in de praktijk. Vandaar de oproep om de richtlijn te gebruiken en ervaringen met het LVMB als opdrachtgever te delen. 

De Waarde in de Praktijk  

Het gebruik van DIB's in verkeersmanagement is nieuw. Naast fysieke middelen zoals DRIPs, tekstkarren en omleidingsborden biedt het een digitaal alternatief. Dit sluit aan op de groeiende trend van gebruik van in-car informatie. De Thematafel Infra van de Toekomst verzamelt praktijkervaringen. Hiermee verbeteren ze de richtlijn en laten die nog beter aansluiten op de behoeften van wegbeheerders. 

Deze aanpak onderstreept de verschuiving van traditionele wegkantinformatie naar digitale, in-car oplossingen, waarmee wegbeheerders de veiligheid en doorstroming op de weg beter waarborgen. 

Ontwikkeling van DIB’s 

DIB’s zijn ontwikkeld binnen het project ‘Verkeers Management Informatie Voor Route Advies’ (VM-IVRA). Hierin zijn innovatieve diensten getest om verkeersmanagementinformatie van wegbeheerders in-car beschikbaar te krijgen. 

Wil je meer weten over DIB’s of de richtlijn? Neem contact met Ronnie of Heleen.

 

 

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Anti-spam
Typ bovenstaande code over.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Toegang tot de stad slim geregeld

Nieuws

16 apr
Ronny Berning Door

Ronny Berning

Toegang tot de stad slim geregeld

Om de leefbaarheid en veiligheid in binnensteden te verbeteren, kiezen steeds meer gemeenten voor slimme stadstoegang. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van slimme camera’s, al dan niet in combinatie met beweegbare paaltjes. Een terugkerende discussie is: wie mag er wél in, en wie niet? Hierin spelen bereikbaarheid, handhaafbaarheid, en politieke keuzes een grote rol. Transparantie en communicatie zijn essentieel om draagvlak te behouden. Om slimme stadstoegang goed te implementeren en te laten functioneren is een integrale aanpak vereist.

Lees verder
We vieren één jaar aan de Nieuwegracht!

Nieuws

14 mrt
Michiel Doelman Door

Michiel Doelman

We vieren één jaar aan de Nieuwegracht!

Vandaag staan we stil bij een bijzonder moment: het is precies een jaar geleden dat Keypoint Consultancy de deuren opende aan de Nieuwegracht 24A in Utrecht. Na een mooie tijd aan de Ganzenmarkt, vonden we hier een nieuwe thuisbasis waar we met veel energie werken aan slimme mobiliteitsoplossingen.

Lees verder
Digitalisering mobiliteitsdata in Noord-Holland en Flevoland: Hoe blijft data up to date?

Project

11 nov
Liesbeth Knap Door

Liesbeth Knap

Digitalisering mobiliteitsdata in Noord-Holland en Flevoland: Hoe blijft data up to date?

Keypoint organiseerde voor het RDT Noord-Holland en Flevoland inspiratiesessies over borging van mobiliteitsdata. Nu de meeste wegbeheerders data hebben aangeleverd, is het belangrijk dat deze actueel blijven. Maar hoe regel je dat? In een discussie kwamen verschillende voorbeelden aan bod.

Lees verder